Kako piše Reuters, Toyota je još prije nekoliko desetljeća prva u svijetu uvela princip proizvodnje “upravo na vrijeme” koji eliminira potrebu stvaranja zaliha dijelova jer oni od dobavljača dolaze izravno na proizvodnu traku.

Međutim, taj princip već 10 godina ne vrijedi za elektroničke dijelove koje Toyota ugrađuje u svoja vozila. Nakon što je snažan potres 11. ožujka 2011. izazvao golemi val koji je odnio 22.000 života i potopio nuklearnu elektranu Fukushima dovevši do nuklearne katastrofe, dobavni lanci najvećeg japanskog proizvođača auta bili su ozbiljno poremećeni.

Nakon katastrofe u Fukushimi Toyota je procijenila utjecaj na cjelokupnu nabavu više od 1200 vrsti dijelova te napravila popis 500 prioritetnih dijelova čija se dobava u budućnosti mora osigurati. Među njima su i elektronički procesori koje proizvodi japanska kompanija Renesas Electronics.

Time je definiran Plan kontinuiteta poslovanja (BCP) koji zahtijeva od dobavljača elektronike da uvijek imaju spremne zalihe za dva do šest mjeseci nesmetane isporuke Toyoti, ovisno o vremenu potrebnom od narudžbe do isporuke, pojašnjavaju Reutersovi izvori.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay