Švicarska – prekrasna zemlja financijske stabilnosti, pouzdanosti i svega što je pomalo dosadno. Ali ne više. Dok propada Credit Suisse, 19. najveća europska banka, postavši najdramatičnija bankarska žrtva od financijske krize 2008. godine, postoji zabrinutost da će to biti samo prvi domino u lancu koji se proteže cijelim svijetom, piše Politico.

Uostalom, već smo bili u ovakvoj situaciji i nije bilo lijepo. A ako dosadna i sigurna Švicarska ne može spasiti svoje banke, tko onda može?, pita se Politico.

U pokušaju smirivanja živaca nakon švicarske odluke, trio europskih nadzornih tijela – Jedinstveni sanacijski odbor, Europsko bankovno tijelo i nadzorna služba ESB-a – objavili su zajedničku izjavu kako bi umirili ulagače i rekli da u slučaju kolapsa banaka u EU prvo stradaju dioničari.

I Bank of England je uskočila u vagon: “Posjednici takvih instrumenata trebali bi očekivati da će biti izloženi gubicima u rješavanju ili nesolventnosti prema redoslijedu svojih pozicija u ovoj hijerarhiji”.

Drugim riječima – nemojte početi paničariti.

Otvorena ozbiljna pitanja

Ali kolaps Credit Suissea također otvara ozbiljna pitanja o tome je li sustav bio tako čvrst kao što je bankarska policija mislila da jest.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr