Ministar financija Zdravko Marić kazao je u petak kako aktivacija državne imovine, iako je ove godine podbacila u odnosu na planirano, i dalje ostaje jedna od tri komponente plana Vlade za smanjenje udjela javnog duga od BDP-a.

Proračunom za ovu godinu prihodi od privatizacije planirani su, kao i 2016., na razini od 1,4 milijarde kuna. Taj je iznos rebalansom ovogodišnjeg proračuna, usvojenim na jučerašnjoj sjednici Vlade, smanjen na približno 800 milijuna kuna, a sam je ministar financija kazao kako su realizirani prihodi trenutno niži i od 400 milijuna kuna.

U razgovoru s novinarima nakon što je otvorio konferenciju Instituta za javne financije o izazovima javnog sektora, Marić je na upit da li je onda planirani prihod od privatizacije bio nerealno velik kazao kako je njegovo ministarstvo te prihode unijelo u proračun prema procjeni Ministarstva državne imovine te da vjeruje da će do kraja godine privatizacija polučiti bolje rezultate.

Ali, ističe ministar financija, “pitanje aktivacije državne imovine i primitaka od privatizacije i dalje ostaje integralni dio plana smanjivanja javnog, duga iako je on ove godine ispod planiranih razina”.

Marić je, naime, uz aktivaciju državne imovine kao poluge za smanjenje javnog duga istaknuo i gospodarski rast te fiskalnu konsolidaciju.
“Kod fiskalne konsolidacije imamo bolju realizaciju, jer je deficit niži za 2,5 milijarde kuna od planiranog i onda temeljem svega možemo planirati nastavak trenda smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u. Ali evidentno je da ćemo morati to intenzivirati”, kazao je.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu