PARIZ, 13. siječnja 2017. (Hina) – Aktivistička udruga za zaštitu životinja Peta kupila je dionice u kompaniji Louis Vuitton Moet Hennessey (LVMH) kako bi pojačala pritisak na francuskog proizvođača luksuznih roba da prestane prodavati torbe i druge proizvode od kože egzotičnih životinja, prenio je u petak britanski BBC. 

Na takav se potez civilna udruga za etično tretiranje životinja Peta odlučila nakon istrage o pribavljaju krokodilske kože koja se često koristi u izradi luksuznih roba.

Udjel u francuskoj grupi omogućit će Peta-i pravo sudjelovanja na sastancima dioničara na kojima će moći postavljati pitanja članovima uprave pred ostalim dioničarima.

Iz aktivističke grupe nisu objavili koliko su dionica kupili, prenosi dalje BBC, napominjući kako su takvi potezi prilično uobičajena praksa među aktivističkim udrugama.

“Nakon što je objavljeno da na farmama krokodila u Vijetnamu, uključujući dvije farme koje su dostavljale kožu štavionici u vlasništvu LVMH-a, matične kompanije Louis Vuittona, reptile drže u skučenim prostorima i da im se ponekad koža skida dok su još živi, Peta je postala dioničar LVMH-a na burzi Euronext Paris kako bi stvorila pritisak na kompaniju da prestane prodavati proizvode od kože egzotičnih životinja”, objavila je Peta u priopćenju.

Komentirajući video koji je Peta prošlog mjeseca objavila, LVMH-ova direktorica za pitanje zaštite okoliša Sylvie Barnard kazale je da tvrtkina štavionica kože Heng Long 2014. godine uopće nije kupovala krokodilsku kožu s vijetnamskih farmi.

“Nemamo saznanja da neka partnerska tvrtka prakticira metode koje navodite … sve okrutne metode koje uključuju patnju životinja u oštroj su suprotnosti s našim načelima i pravilima”, kazala je tada Barnard.

LVMH je najveća grupa u svijetu u sektoru proizvodnje luksuznih roba čiji brendovi uključuju Louis Vuitton torbe, nekoliko brendova šampanjaca, konjak Hennessy i modne marke Fendi i Marc Jacobs. Tvrtka se također bavi prodajom parfema, kozmetike, satova i nakita.

(Hina)