ŽENEVA, 13. siječnja 2017. (Hina) – Broj nezaposlenih u svijetu trebao bi ove godine porasti za 3,4 milijuna zbog slabašnog gospodarskog rasta koji se očituje u sporijem tempu otvaranja novih radnih mjesta, procjenjuju u Međunarodnoj organizaciji rada (ILO).

U netom započetoj godini broj nezaposlenih trebao bi premašiti 201 milijun i time porasti za 3,4 milijuna u odnosu na 2016. godinu, navodi ILO u prognozama o zapošljavanju i socijalnom stanju u svijetu u 2017. godini (WESO).

Time bi stopa nezaposlenosti na globalnoj razini trebala blago porasti u 2017. godini, na 5,8 posto, s 5,7 posto u prošloj godini, procjenjuju.

U 2018. godini trend bi trebao usporiti, uz povećanje broja nezaposlenih za 2,7 milijuna.

“Ekonomski rast i dalje razočarava i zaostaje za priželjkivanim razinama – i kada je u pitanju razina i kada je u pitanju stupanj inkluzije”, konstatira glavni direktor ILO-a Guy Ryder.

“To stvara zabrinjavajuću sliku o globalnom gospodarstvu i njegovoj sposobnosti da generira dovoljno radnih mjesta – a kamoli dovoljno kvalitetnih radnih mjesta”, upozorava Ryder.

“Suočeni smo tako s dvostrukim izazovom popravljanja štete koju je prouzročila globalna ekonomska i socijalna kriza i kreiranja kvalitetnih radnih mjesta za desetke milijuna radnika koliko ih godišnje izlazi na tržište rada”, dodaje.

Najviše bi ove godine trebao porasti broj nezaposlenih u skupini gospodarstava u nastajanju, za 3,6 milijuna, na ukupno 147 milijuna. Trend bi se po procjenama ILO-a trebao nastaviti i u 2018. godini, iako sporijim tempom, uz povećanje broja nezaposlenih za 2,2 milijuna.

Stopa nezaposlenosti u toj skupni zemalja trebala bi porasti s prošlogodišnjih 5,6 posto na 5,7 posto i zadržati se na toj razini u 2018. godini.

Nasuprot tome, u razvijenim bi se gospodarstvima broj nezaposlenih ove godine trebao blago smanjiti i stabilizirati se na razini od 38 milijuna u 2018. godini. Time bi se stopa nezaposlenosti u toj skupini zemalja trebala smanjiti sa 6,3 posto u 2016. na 6,2 posto u ovoj i idućoj godini. U ILO-u zaključuju da poboljšanje posustaje a uočavaju i znakove strukturne nezaposlenosti.

U Europi i Sjevernoj Americi ističu i problem tvrdokorno visoke dugoročne nezaposlenosti u odnosu na razdoblje prije krize, koja u slučaju Europe čak i raste.

Problem nezaposlenosti posebno je akutan u Latinskoj Americi i u karipskoj regiji, ističu, zbog repova recesije, te u supsaharskoj Africi, koja bilježi najslabiji rast u više od dva desetljeća. Dodatno stanje u tim regijama komplicira snažno povećanje radne snage, dodaju.

(Hina)