Umirovljenicima u nas nikad nije bilo bajno. Ni u boljim godinama, kao što je bilo onih par turistički berićetnijih, pretpandemijskih, standard građana treće dobi nije bio na pristojnoj razini, a sada, kad je udarila inflacija, egzistencijalno su ugroženi.

Višnja Fortuna, predsjednica je Matice umirovljenika Hrvatske i kao takva izuzetno dobro upoznata s problemima koji tište građane treće dobi.   

Koliko su poskupljenja energenata i prehrambenih namirnica, pogonjena inflacijom i ratom u Ukrajini, utjecala na standard prosječnog hrvatskog umirovljenika?

– Standard prosječnog hrvatskog umirovljenika već je cijeli niz godina u stalnom i značajnom padu. Usklađivanje mirovine dva puta godišnje uvijek zaostaje barem šest mjeseci za povećanjem plaća i troškova života jer je sama formula usklađivanja u Zakonu tako postavljena. Najava uvođenja eura, problemi u gospodarstvu uzrokovani dvogodišnjom epidemijom Covid-19 virusa, zatim sada i rat u Ukrajini, razbuktali su inflaciju kojoj se ne vidi kraja.

Što je najviše utjecalo na standard umirovljenika? 

– Poskupljenja upravo onih proizvoda koji su nužni za život svih nas: ulja, brašna, šećera, kruha, mlijeka, mesa. Od svih skupina u društvu to najviše pogađa umirovljenike. Jer, što vrijedi kad nam kažu da su jahte i umjetničke slike pojeftinile? Ti koji to apostrofiraju i ne znaju koliko vrijeđaju svakog našeg starijeg čovjeka.

Mirovine su u Hrvatskoj stvarno jako male.

– Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za ožujak 2022. udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći je ispod 36 posto, svega 35,9 posto i nikad u povijesti nije bio manji!

Prosječna mirovina je 2.648 kuna, pa čak i kad isključimo korisnike koji uz hrvatsku primaju dio mirovine iz inozemstva, prosječna mirovina je 2.980,62, dakle na samoj granici siromaštva – 2.927 kuna za jednočlano kućanstvo. A mirovinu ispod prosječne, dakle ispod 3.000 kuna, prima čak 730.000 umirovljenika ili dvije trećine od ukupnog broja umirovljenika (1.140.000) koji su u mirovinu u otišli prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay