Virtualni svijet koji bi zrcalio stvarni život bez ograničenja njegovim pravilima, odnosno metaverzum, mnogi vide kao sljedeći korak prema famoznom webu 3.0. Ulaznica za taj svijet zasad se ne naplaćuje – potrebni su pristup internetu i još nekoliko sitnica

U prošloj godini eksplodiralo je virtualno tržište. Virtualna zemljišta prodavala su se za milijunske iznose, a korisnici platformi poput The Sandboxa i Decentralanda svoje digitalne nekretnine prodaju s pomoću nezamjenjivih tokena iliti NFT-a i neki već grade svoja virtualna carstva. Osim zemljišta, u virtualnim svjetovima prodaje se sve: od avatara do odjeće, obuće, naočala… Nema predmeta koji se ne može kupiti u nekom od virtualnih svjetova. Ipak, to je tek početak s obzirom na to da su virtualna tržišta još ograničena na svjetove poput spomenutih The Sandboxa i Decentralanda.

Osim Mete, i druge velike kompanije Big Techa najavljuju ulazak u metaverzum. Kako će on na kraju izgledati, hoće li ih biti više ili samo jedan, za sada je teško prognozirati. Jasno je samo da njegovi zagovornici žele da uronimo u njihov svijet, da ondje živimo i radimo, družimo se i veselimo, trošimo, a sve to iz vlastite fotelje, dok sjedimo sami u sobi isključeni od vanjskoga, normalnog svijeta, da lišeni svih društvenih obveza, piljimo u ekrane, tj. neke VR naočale, i lagano propadamo u fizičkom svijetu. Možda nije sve tako crno, ali ako smo u metaverzumu, nismo u fizičkom svijetu i to je jednostavno tako.

No to što se ova bizarna ideja koja podsjeća na seriju ‘Black Mirror‘ nekima ne sviđa, to nije spriječilo kompanije i brendove da se već sad počnu pripremati za njega, zato mnogi smatraju kako će se ova godina iskoristiti da se metaverzum prelije i u poslovnu fazu uvodeći širok raspon usluga. Kombinacijom virtualne i proširene stvarnosti on bi mogao ponuditi tvrtkama mnoge praktične prednost. I neki od najvećih tehnoloških divova kao što su Amazon, AMD, Nvidia i Apple i Meta okreću se toj rastućoj industriji.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay