Zanimljivo je da ESB saziva hitni sastanak zbog rasta cijene talijanskog duga, ali nije imala takve alarmantne ad hoc sastanke zbog inflacije

Prema pisanju Bloomberga, Europska središnja banka sazvala je hitni sastanak Vijeća nakon što je prinos na talijanske obveznice po prvi put nakon 2014. godine narastao na više od 4 posto. Ta panična reakcija ESB posljedica je stava dijela članica EU, kao i dijela eksperata ESB-a, da je potrebno zaštiti najslabije članice.

Nejasno je kako u ESB-u misle štiti selektivno članice poput Italije, Grčke, Španjolske…koje su godinama vodile neodgovorne fiskalne politike pa sada, sasvim očekivano, imaju problem s cijenom zaduživanja.

Otvaraju se pitanja hoće li u možebitnim selektivnim akcijama ESB štititi i zemlje poput Hrvatske, kojoj također ubrzano raste cijena zaduživanja, a vodila je puno odgovorniju fiskalnu politiku u odnosu na Grčku ili Italiju?

Nejasno je, isto tako, misle li doista u ESB-u da mogu s jedne strane realizirati najavljenu odluku od dizanju kamata u srpnju (kako bi zaustavili inflaciju), a istodobno stimulirati ekonomije loših članica kroz otkup vrijednosnica. To su kontradiktorne politike, čiji su ciljevi u međusobnom sukobu.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr