Siguran sam da će uspjeti svatko tko se odluči podnijeti ustavnu tužbu‘

Objasnio je odluku na svom primjeru.

“Imao sam ukupno preplaćenih, po ništetnim ugovornim odredbama, 80.000 kuna, odnosno 150.000 sa zateznim kamatama. Po ovom rješenju ja bih na 30.000 kuna iz konverzije negdje 15.000 kuna zateznih kamata do dana konverzije dobio, što je svega 10 posto onoga što meni pripada. Takvu zločinačku političku odluku Vrhovnog suda Evidencija Suda ne smije dopustiti – ona je suprotna svim zakonima u Republici Hrvatskoj, suprotna je pravnoj stečevini Europske unije i takvog prava nema ni u Zanzibaru.

Na pitanje tko su u ovom slučaju zločinci, odgovara: “Zločinci su 13 sudaca koji su glasali za ovakvo rješenje. Banke su lopovi, a onaj tko im pomaže je isto lopov kao i oni.” Nije prošla najvažnija, druga točka.

“Ona je jedina prava, za nju je bilo 10 sudaca. Ona bi donijela punu restituciju na koju imamo pravo. Mi konverzijom nismo došli do glavnice na koju imamo pravo, izuzećem ništetnih ugovornih odredaba ta glavnica je konverzijom veća za 15 posto, nismo dobili preplaćene kamate, preplaćeni tečaj, nismo dobili zatezne kamate”, objašnjava Aleksić.

Dodaje da će im novac koji će dobiti, ako ostane ovako, “otprilike pokriti sudske troškove”.

No što je s onima koji su već dobili pravomoćne presude? “Morat će vratiti kompletnu razliku. Ako su potrošili novac, morat će vratiti razliku bankama jer će Vrhovni sud odlučiti da im sva razlika po takvom shvaćanju ne pripada”, odgovara Aleksić.

Zato su, kaže, i upozoravali potrošače da “nije gotovo” i da ga oni koji su dobili novac ne troše…

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr


Predstavnik Udruge franak Goran Aleksić ocijenio je, nakon što je Vrhovni sud djelomično presudio u korist potrošača u slučaju ‘švicarac‘, da je odluka najvišeg suda pravno neutemeljena i da je riječ o pokušaju kompromisa prema bankama.

‘‘Odluka koju je donio Vrhovni sud je pravno neutemeljena i ne postoji u nijednom pravnom sustavu ni Republike Hrvatske niti bilo koje druge zemlje Europske unije. Nije moguće plaćati zatezne kamate na nešto čega nema. Ako nema glavnice duga, onda nema ni zatezne kamate‘‘, rekao je Aleksić za Hinu.

Aleksić smatra da će odluka Vrhovnog suda od utorka ‘‘pasti na Ustavnom sudu, a ako ne na tom sudu, onda sigurno na Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP), jer potrošači imaju pravo na punu restituciju koja znači i glavnicu duga i zateznu kamatu‘‘.

Nadodao je kako je uvjeren da će svatko tko se odluči podnijeti ustavnu tužbu sigurno uspjeti, jer kako zaključuje, odluka Vrhovnog suda nema veze s pravom.

Vrhovni sud je u utorak dovršio raspravu u slučaju švicarskog franka, prihvativši pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata, prenosi Jutarnji list.

“Ako ovako ostane, banke će proći skoro potpuno lišo. To nije sudska odluka, to je politička, zločinačka odluka koja ide u korist lopovima. Lopovima žele ostaviti novac koji su opljačkali hrvatskim građanima”, kazao je Aleksić za N1.

Takvu zločinačku poltičku odluku Vrhovnog suda Evidencija Suda ne smije dopustiti – ona je suprotna svim zakonima Republici Hrvatskoj, suprotna je pravnoj stečevini Europske unije i takvog prava nema ni u Zanzibaru, prenosi Jutarnji list.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr


Most: Vrhovni sud nije imao snage za odluku, građanima su ponudili mrvice

“Očito Vrhovni sud nije imao snage za odluku koja bi do kraja razjasnila dilemu na što građani zapravo imaju pravo pa su im ponudili mrvice”, piše Most na Facebooku.