Komentirajući odgodu sjednice Vrhovnog suda na 19. prosinca Goran Aleksić je rekao:

“To je neshvatljivo. Ja sam diplomirani inženjer prometa i kad su mi pravnici objasnili zašto je ništetna kamatna stopa, ja sam to shvatio odmah, a njima je trebalo pet godina. Kad su mi ukazali zašto je ništetno pravo za obeštećenje, trebalo mi je pet minuta, a njima pet godina. Sudac treba zastupati pravo, a ne banke. Mora se dopustiti potrošaču da utvrđuje svoje pravo na restituciju, to se utvrđuje sudskim vještačenjem – je li konverzijom dobijeno ono što bi dobio sudskom presudom.”

AKo Vrhovni sud odluči suprotno njihovim željama, Aleksić kaže da ne mogu poduzeti ništa, mogu samo pojedinci:

“Ne možemo poduzeti ništa, to mogu pojedinci koji su na sudu. To su pojedinačni sudski procesi, mi više nismo stranka u procesu, nego svaki pojedinca koji je tužio banku. Još nije riješeno imaju li pravo na obeštećenje na temelju ništetnih ugovora.”

Zbog trajanja današnje sjednice možda se može pretpostaviti da suci nisu na putu da velikom većinom donesu odluku ili postignu konsenzus. “Suci ne bi smjeli razmišljati o tome jesu li u pravu građani ili banke, nego o pravu, a pravo je posve jasno”, rekao je Aleksić.

Ističe da banke i dalje lobiraju za svoje interese: “Bankama je cilj odugovlačiti što više da sve ode k vragu i da nitko ne tuži.”

Ističe da suci Vrhovnog suda očito imaju oprečne stavove oko ovog pitanja: “Znam da imaju takve stavove jer to traje već četiri godine. Filozofiraju kao da su Vatikan.”

Cijeli članak i video možete pronaći na: n1info.hr

Foto: Udruga Franak