SAN FRANCISCO, 24. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Alphabetov odjel poslovanja sa samovozećim automobilima Waymo tužio je Uber i njegovu samostalnu podružnicu za prijevoz Otto zbog krađe povjerljive senzorske tehnologije.

Waymo, koji je podružnica Alphabeta, krovne kompanije Googlea, poduzet će pravne radnje protiv kompanije Otto, podružnice autonomnih vozila koju je Uber prošle godio kupio za 700 milijuna dolara.

U tužbi se navodi kako je bivši menadžer Waymoa Anthony Levandowski ukrao povjerljive informacije prilikom napuštanja tvrtke i sudjelovanja u poduzetničkom pothvatu od kojeg je nastao Otto. Iz Ubera su poručili kako optužbe shvaćaju ozbiljno te kako će pomno razmotriti slučaj.

U tužbi se navodi da je Levandowski ‘otuđio više od 14 tisuća visoko povjerljivih i vlasničkih datoteka’ za vrijeme dok je bio zaposlenik Googlea.

“Vjerujemo kako su te radnje bile dio zajedničkog plana krađe poslovnih tajni i intelektualnog vlasništva”, poručili su iz Waymoa.

Alphabet je stvorio Waymo krajem prošle godine s ciljem dovođenja samovozeće tehnologije, na kojoj je Google radio protekle četiri godine, na tržište.

Iz Waymoa su poručili kako su se teško odlučili na poduzimanje pravnih radnji. “Naša krovna kompanija Alphabet dugo je surađivala s Uberom u mnogim područjima, stoga ovu odluku nismo lako donijeli”, objavila je kompanija na svom blogu.

“Međutim, s obzirom na porazne činjenice o tome da je naša tehnologija ukradena, nismo imali izbora već braniti naše ulaganje i razvoj ove jedinstvene tehnologije”. Posrijedi je tehnologija LIDAR, laserski radarski sustav koji pomaže samovozećim automobilima ‘vidjeti’ što je oko njih.

(Hina)