RIJEKA, 24. veljače 2017. (Hina) – Rapski Imperial lani je ostvario rekordne ukupne prihode od 141,6 milijuna kuna, što je 9,4 posto više nego prethodne godine, ali je dobit bila manja nego godinu prije, pokazuju podaci iz godišnjeg izvješća te tvrtke.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je lani 40 milijuna kuna, što je 20 posto manje nego godinu dana prije, dok je bruto dobit pala 55 posto, na 9,6 milijuna kuna.

Kako navode iz Imperiala, glavni razlozi pada dobiti su rezerviranja za započete sudske sporove i  procjene rizika te uračunavanje utjecaja preraspodjele radnog vremena u rezultate poslovanja.. Ističu da bi, bez tih utjecaj, EBITDA bila veća nago u 2015.

Poslovni porihodi bili su 139,6 milijuna kuna, 9,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što se zahvaljuje rastu prosječnih cijena po noćenju od 7,5 posto.

Ukupni rashodi bili su 132 milijuna kuna, 22,2 posto veći nego prethodne godine, a rasli su, među ostalim, zbog povećanja standarda kvalitete, nabave inventara, većeg broja radnika i drugih razloga.

Lani je u Imperialovim objektima ostavreno 678.013 noćenja, što je na razini prethodne godine, a 95,7 noćenja ostvarili su strani turisti, najviše iz Njemačke.

Imperial je lani uspješno završio investicijski ciklus, koji je, među ostalim, obuhvatio cjelovitu rekontrukciju Hotela Padova, a to je omogućilo kategorizaciju s četiri zvjezdice i veće cijene usluga.

Vrijednost imovine je lani porasla, na 557,8 milijuna kuna, a lani je isplaćena i dividenda od tri kune po dionici. Obveze su rasle radi ulaganja u dugotrajnu imovinu, a tvrtka se za financiranje ulaganja zadužila za 50,9 milijuna kuna iz sredstava HBOR-a.

Imperial ima četiri hotela, dva turistička naselja i dva kampa, a u osnovnim smještajnim kapacitetima može ugostiti više od 7.500 turista. Potkraj godine radila su 233 radnika, a tijekom sezone ta tvrtka zapošljava 520 radnika. Prosječna neto plaća lani je iznosila 5.012 kuna.

Lani su u vlasničku strukturu Imperiala, preuzimajući većinski paket dionica, ušli Valamar Riviera, koja sada ima 54,7 posto udjela, i  Allianz ZB, koji drži 34,1 posto udjela. CERP ima 2 posto, a mali dioničari 9 posto udjela.

(Hina)