SEATTLE, 5. travnja 2017. (Hina/AFP) – Američki div za internetsku prodaju Amazon objavio je kako će u Švedskoj izgraditi tri podatkovna centra, prva u nordijskoj regiji, čime će broj njegovih podatkovnih skladišta u Europi narasti na deset.

Amazonova podružnica za pohranu podataka i ‘cloud’ poslovanje Amazon Web Services (AWS) osnovat će centre u tri grada: Katrineholmu, Vasterasu i Eskilstunu, koji se nalazi zapadno od glavnog grada Stockholma, stoji u objavi kompanije.

“Već više od desetljeća imamo velik broj kupaca na području nordijskih zemalja koji grade svoje poslovanje na AWS-u”, kazao je čelnik AWS-a Andy Jassy.

Jassy ističe kako je nordijska regija najuspješnija po startup-ovima, uključujući kompanije za razvoj video igara, kao što su Mojang te King, kreator poznate igre Candy Crush Saga. Kako navodi, njihovo poslovanje ovisi o AWS-u, ‘omogućavajući im višu razinu djelotvornosti i fleksibilnosti u odgovorima na zahtjeve klijenata’.

Amazon u Europi već ima tri podatkovna centra u Irskoj, dva u Velikoj Britaniji i dva u Njemačkoj.

Grupa je u rujnu prošle godine objavila kako ove godine planira u Francuskoj otvoriti još tri podatkovna centra.

Amazon je vodeći svjetski pružatelj usluga u ‘cloud’ poslovanju, dodajući im sve sofisticiranije usluge kao što je podatkovni menadžment.

(Hina)