NEW YORK, 5. travnja 2017. (Hina) – Modni proizvođač Ralph Lauren najavio je ukidanje radnih mjesta i zatvaranje niza trgovina, među kojima i onu prestižnu na Petoj aveniji u New Yorku, što je dio programa smanjenja troškova na koji je kompaniju navela pojačana konkurencija.

Ralph Lauren, kao i ostali proizvođači luksuznih brendova, suočen je s pojačanom konkurencijom jeftinijih proizvođača, kao što su Zara i H&M. Uz to, Amerikanci troše manje na odjeću i obuću, pa je prodaja Ralpha Laurena pala sedam tromjesečja zaredom.

Zbog toga je kompanija još u lipnju prošle godine najavila program restrukturiranja, a u utorak ga je i u osnovnim crtama predstavila.

Osim zatvaranja niza trgovina, Ralph Lauren objavio je da će svoje e-poslovanje prebaciti na jeftiniju ‘cloud’ platformu u suradnji s tehnološkom kompanijom Salesforce, a neće razvijati vlastiti sustav kako se ranije planiralo.

Tvrtka nije objavila koliko točno radnih mjesta kani ukinuti, no u najavi u lipnju prošle godine procjenjivala je da će bez posla ostati oko 1.000 ljudi.

Troškovi uvođenja novih mjera mogli bi koštati oko 370 milijuna dolara, dok bi godišnje uštede dosegnule oko 140 milijuna dolara, objavio je Ralph Lauren.

Osim s pojačanom konkurencijom, tvrtka je suočena i s poslovnom nesigurnošću, s obzirom da se u svibnju izvršni direktor Stefan Larsson povlači s te pozicije.

Larsson je na čelu tvrtke manje od dvije godine, izradio je plan restrukturiranja prije devet mjeseci, no u veljači je najavio odlazak zbog neslaganja s osnivačem i predsjednikom tvrtke Ralphom Laurenom.

(Hina)