SEATTLE, 3. veljače 2017. (Hina/agencije) – Amazon planira značajnija ulaganja u poboljšanje svojih skladišta i proizvodnju video sadržaja, što će pogoditi dobit u tekućem tromjesečju, pa je cijena dionice kompanije u četvrtak na Wall Streetu pala više od 4 posto.

Američki div za internetsku prodaju blago je podbacio u odnosu na procjene analitičara o prihodima od prodaje u blagdanskoj sezoni,

Kompanija, koja trenutno širom svijeta zapošljava više od 300.000 ljudi, objavila je u četvrtak da je u četvrtom lanjskom tromjesečju zabilježila prihode od 43,7 milijardi dolara, što je 22 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Analitičari su očekivali veće prihode od prodaje, odnosno 44,7 milijardi dolara, nakon što je Amazon nedavno objavio kako je za proteklih blagdana zabilježio najbolju prodaju ikad.

U cijeloj prošloj godini prodaja tvrtke porasla je za 27 posto, na 136 milijardi dolara, pri čemu se neto dobit učetverostručila, s 596 milijuna na 2,4 milijarde dolara.

Amazon procjenjuje kako će operativna dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznositi između 250 i 900 milijuna dolara, u odnosu na 1,1 milijardu dolara u istom razdoblju lani.

Tvrtka značajno ulaže u unapređenje logistike, kao i u širenje pretplatničkog video sadržaja Prime Video.

“Amazon se nalazi usred velikog širenja svoje logistike i infrastrukture, što je otpočelo sredinom 2016. i nastavit će se kroz većinu ove godine. Povećali su skladišni prostor za 40 posto, značajno uložili u svoje poslovanje u Indiji te proširili svoju brzorastuću internetsku cloud platformu Amazon Web Services””, kaže Martin Garner, analitičar u konzultantskoj kući CCS Insight.

(Hina)