LONDON, 3. veljače 2017. (Hina) – Gospodarstvo eurozone ponovo je snažno poraslo u siječnju a intenzivan tempo zapošljavanja signalizira optimizam kompanija i podršku osobnoj potrošnji u idućim mjesecima, utvrdila je u petak u najnovijem izvješću londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone zadržao se u siječnju na najvišoj razini u pet i pol godina, od 54,4 boda, dosegnutoj u prosincu, utvrdili su u Markitu.

Time su neznatno povisili početnu procjenu njegove vrijednosti.

“Zaključna vrijednosti PMI-ja signalizira neznatno snažniji rast no što je početno procijenjeno i upućuje na zaključak da gospodarstvo eurozone raste najsnažnijim tempom od sredine 2011. godine”, ističe glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Tempo rasta u proizvodnom sektoru bio je ponovo nešto snažniji nego u sektoru usluga, osmi mjesec zaredom, a poslodavci su otvorili najviše radnih mjesta od veljače 2008. godine, konstatiraju u londonskoj tvrtki za praćenje i obradu ekonomskih podataka.

“S obzirom na najsnažniji tempo otvaranja radnih mjesta od globalne financijske krize nesumnjivo se čini da kompanije žele proširiti poslovanje i da ih ne zabrinjavaju previše moguće posljedice političke neizvjesnosti”, konstatira Williamson.

Ukazuje također na pozitivan utjecaj “impresivnog” tempa zapošljavanja na osobnu potrošnju u idućim mjesecima, što će po njemu dodatno potaknuti gospodarski rast.

U takvom su okruženju prognoze za gospodarstvo i tržište rada ponovo u siječnju bile pozitivne a indeks razine aktivnosti u budućnosti, koji iskazuje očekivanja o razini proizvodnje za godinu dana, porastao je na najvišu razinu od početka vremenskog niza u srpnju 2012. Izvješće za siječanj prvo je u kojem je Markit počeo objavljivati taj pokazatelj.

Među vodećim su gospodarstvima eurozone aktivnosti blago usporile u Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji. U Francuskoj su pak dodatno ubrzale, dosegnuvši najvišu razinu u pet i pol godina.

(Hina)