SEATTLE, 1. veljače 2017. (Hina/AFP) – Američki div za internetsku prodaju Amazon najavio je jačanje distributivnog segmenta poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta u SAD-u kroz planirano ulaganje gotovo 1,5 milijardi dolara u prvu bazu za zračni prijevoz tereta.

Baza za Amazonovu flotu teretnih zrakoplova Prime Air bit će izgrađena u zračnoj luci u sjevernom Kentuckyju a rezultirat će povećanjem broja zaposlenih kompanije u toj američkoj saveznoj države za dvije tisuće, na ukupno oko 10.000.

U Amazonu nisu naveli iznos ulaganja ali su iz lokalne razvojne agencije objavili da je riječ o 1,49 milijardi dolara

Baza je odabrana između ostalog i zbog centralnog položaja za isporuku robe, pojasnio je u utorak čelnik Amazonovog međunarodnog poslovanja Dave Clark.

Kako bi smanjili ovisnost o logističkim tvrtkama kao što su UPS i FedEx, Amazon je prošle godine sklopio ugovor s dvije zrakoplovne kompanije o najmu teretnih zrakoplova za potrebe brže isporuke pošiljki. Time žele stvoriti uvjete za brzu i besplatnu isporuku pošiljki kupcima pretplaćenima na posebne usluge.

Na temelju tih sporazuma trenutno za isporuku koriste 16 zrakoplova a u konačnici bi ih trebalo biti još i više. Baza u Kentuckyju služit će za ukrcaj, iskrcaj i sortiranje robe.

Amazon pokazuje sve veće ambicije u segmentu prijevoza tereta, u sklopu nastojanja da poboljša kontrolu nad lancem nabave i nad troškovima.

Tvrtka je tako nabavila kamionske prikolice za transport robe između skladišta u SAD-u a unatrag više od godinu dana registrirali su i podružnicu za isporuku robe pomorskim rutama iz Kine u američke luke.

(Hina)