Dan kad će Sjedinjene Države ostati bez novca ako se ne digne limit zaduživanja ove godine dolazi brže zbog pada poreznih prihoda tijekom ožujka

Je li administracija američkog predsjednika Joea Bidena napravila najveću grešku u povijesti fiskalnog planiranja Sjedinjenih država kad je donosila Inflation Reduction Act (Akt o smanjenju inflacije)? Je li moguće da će Amerika bankrotirati/defultirati već početkom lipnja jer Demokrati, Republikanci i Bijela kuća ne mogu postići dogovor oko limita zaduživanja?

Ova dva teška pitanja nadvila su se nad američkim javnim financijama, a odgovori na njih su zastrašujući. Inflation Reduction Act mogao bi generirati daleko veće troškove od predviđenih, a dogovora oko limita još nema na vidiku. Štoviše, sada se zbog ponašanja Bijele kuće dogovor oko limita čini još udaljenijim nego prije nekoliko tjedana, kada se situacija ocjenjivala kao krajnje dramatična. Izgleda kako Sjedinjene Države ulaze u zonu fiskalnog kaosa, a to je mjesto koje se ne napušta bez teških posljedica.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr