Američka savezna država Missouri pokrenula je u ponedjeljak istragu protiv softverskog diva Googlea zbog sumnje da manipulira podacima korisnika i rezultatima pretraživanja i da time narušava ravnopravno tržišno natjecanje.

Državni tužitelj savezne države Missouri Josh Hawley izdao je nalog Googleu da dostavi dokumente potrebne kako bi se utvrdilo je li kompanija prekršila zakone o zaštiti ravnoparavnog natjecanja i o zaštiti potrošača.

“Postoje valjani razlozi za sumnju da Google u postupcima ne vodi računa o interesu građana države Missouri”, konstatirao je Hawley.

Vlasti subpoenom nastoje utvrditi kako je Google koristio ogromne količine podataka koje prikuplja s mobilnih uređaja, upita za pretraživanje Interneta i kartičnih transakcija.

Američki su regulatori pokrenuli istragu protiv Googlea i 2013. godine da bi se Savezna komisija za trgovanje (FTC) potom nagodila s kompanijom. U sklopu te nagodbe Google je pristao izmijeniti pojedine poslovne prakse kojima su prema FTC-u nastojali ograničiti konkurenciju na pojedinim tržištima.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu