Faktorska proizvodnost i produktivnost rada u Hrvatskoj zbog dugotrajne su recesije pale, što znači da hrvatsko gospodarstvo gubi komparativnu prednost u odnosu na zemlje u okruženju, glavni su zaključci istraživanja Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) predstavljenog u utorak.

Asistent na Ekonomskom institutu i voditelj istraživanja “Proizvodnost poduzeća i intenzitet tržišnih sila” Bruno Škrinjarić, cilj istraživanja je bilo utvrditi indikatore performansi poduzeća, njihovu dinamiku ulaska i izlaska s tržišta te ustanoviti kako neke tržišne sile utječu na kretanje ukupne produktivnosti u hrvatskoj ekonomiji od 2003. do 2016. godine.

“Glavni zaključci su da se i prosječna produktivnost rada i ukupna faktorska proizvodnost smanjivala tijekom analiziranog razdoblja, a ponajviše zbog utjecaja dugotrajne recesije”, rekao je Škrinjarić.

Objasnio je kako to za naše gospodarstvo prvenstveno znači gubitak komparativne prednost u odnosu na zemlje u okruženju, a barem što se tiče internacionalnog tržišta, nema prednosti koja bi našim izvoznicima omogućila veći rast od trenutnog.

Smatra da je nužno provođenje reformi, prije svega obrazovne, kao i poboljšanje pravosuđa.

Drži i kako treba olakšati ulazak i izlazak poduzeća s tržišta jer, kako navodi, postoji konstantni pozitivan doprinos neto ulaska ukupnoj promjeni proizvodnosti, što je u većini godina bilo dovoljno da poništi pad proizvodnosti poduzeća koja su ostala na tržištu.

To znači da su poduzeća koja ulaze na tržište u prosjeku produktivnija od poduzeća koja s njega izlaze, što sugerira da tržišne sile ipak funkcioniraju, kaže Škrinjarić.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr