NEW YORK, 25. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Oštar pad cijena nafte u proteklim godinama gurnuo je u recesiju američke savezne države orijentirane na proizvodnju nafte, konstatirala je agencija Standard & Poor’s.

“Naglo smanjenje aktivnosti istraživanja i proizvodnje u proteklih 18 mjeseci nanijelo je značajnu štetu ekonomiji saveznih američkih zemalja koje proizvode naftu”, stoji u izvješću objavljenom u utorak.

“Najviše su se smanjivale aktivnosti u ekonomiji Sjeverne Dakote, koja je 2014. godine bilježila najsnažniji rast a već 2015. i (vjerojatno) 2016. najoštriji pad”, primjećuju u Standard & Poor’su.

Napominju također da od ukupno osam američkih saveznih država orijentiranih na proizvodnju nafte čiju kreditnu sposobnost prate samo Montana i Texas nisu među 10 najslabijih saveznih američkih država. Texas pritom može zahvaliti bolji rezultat relativno raznovrsnoj privredi ali je prošle godine ipak kliznuo na 36. mjesto.

U Standard & Poor’su pritom upozoravaju da čak i ako se cijene nafte oporave, proizvođači će vjerojatno obnoviti ulaganja u proizvodnju nafte iz škriljca, što će ponovo pritisnuti cijene.

Nakon što su u studenom prošle godine vodeći svjetski proizvođači postigli dogovor o ograničenju prekomjerne opskrbe, cijene nafte na američkom su tržištu i dalje više nego upola manje no što su bile u rujnu 2013. godine, kada su premašivale 110 dolara. Usporedbe radi, u vrijeme sinoćnjeg zatvaranja tržišta barelom se trgovalo po 53,18 dolara.

U američkoj vladi procjenjuju da do kraja 2018. godine cijene neće premašiti 55 dolara.

Niže su cijene smanjile proračunske prihode država-proizvođača, čije su mogućnost za njihovu nadoknadu prilično skučene.

Aljaska će se tako suočiti s proračunskim manjkom od 900 milijuna dolara čak i ako utrostruči trošarine, dopuni prihode zaradom od ulaganja i ograniči isplatu dividendi stanovnicima, upozoravaju iz Standard & Poor’sa.

(Hina)