WASHINGTON, 22. veljače 2017. (Hina/AFP) – Američki ministar financija Steven Mnuchin pozvao je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF) da “iskreno” analizira tečajnu politiku zemalja članica.

U telefonskom razgovoru s izvršnom direktoricom MMF-a Christine Lagarde američki je ministar financija “naglasio da očekuje da MMF otvoreno i iskreno analizira tečajnu politiku zemalja članica MMF-a”, pokazuje transkript razgovora koji je objavilo ministarstvo financija.

Praćenje valutnih tečajeva i ostalih faktora ekonomske politike 189 zemalja članica spada među uobičajene zadaće MMF-a, čiji propisi traže od članica da “izbjegavaju manipulaciju valutnim tečajevima… radi stjecanja nepoštene konkurentske prednosti u odnosu na druge članice”.

U praksi međunarodni zajmodavac može podvrgnuti stvarnom pritisku samo one članice kojima su odobrili kredit.

Američki je kabinet fokusiran na Kinu, optužujući vlasti u Pekingu da umjetno drže tečaj juana na niskoj razini. Iako bi se ekonomisti još prije nekoliko godina složili s takvom optužbom, stvari su se u međuvremenu promijenile i Peking danas nastoji zakočiti prenaglo slabljenje domaće valute, napominje novinska agencija AFP.

U godišnjoj analizi stanja u kineskom gospodarstvu iz prošlogodišnjeg kolovoza MMF je zaključio da je juan “uglavnom usklađen s temeljnim gospodarskim pokazateljima” dok je u godini ranije kineska valuta ojačala 10 posto i bila je “umjereno jača” no što je tražilo stanje u gospodarstvu. Ti su podaci u suprotnosti s ocjenom Trumpova kabineta o umjetno slaboj kineskoj valuti.

U jučerašnjem razgovoru sa čelnicom MMF-a američki ministar financija referirao se i na trgovinski deficit, još jednu ključnu točku Trumpova političkog programa.

Mnuchin je tako rekao Lagarde da očekuje “da MMF daje zemljama članicama solidne savjete iz domene ekonomske politike i da aktivno rješava problem globalnih neravnoteža” u kontekstu činjenice da Washington pripisuje veliku važnost “poticanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta u SAD-u”.

Upitan da komentira ton i sadržaj razgovora s američkim ministrom financija, glasnogovornik MMF-a Gerry Rice kazao je u priopćenju da je razgovor bio “konstruktivan” i da je pokrio “široki raspon tema zanimljivih našem članstvu”.

“Veselimo se nastavku bliske i produktivne suradnje s američkim vlastima”, dodao je Rice.

(Hina)