ZAGREB, 22. veljače 2017. (Hina) – Na poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu zgrada u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja zaprimljen je 231 projekt ukupne vrijednosti investicija oko 800 milijuna kuna, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Poziv za dostavu projektnih prijedloga zatvoren je u utorak, 21. veljače, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaprimio je 231 projekt. Njihova ukupna vrijednost investicija iznosi oko 800 milijuna kuna dok je traženi iznos bespovratnih sredstava oko 402 milijuna kuna.

Najveći broj projekata dolazi iz Primorsko-goranske županije (29), zatim Osječko-baranjske županije (25), Grada Zagreba (17) i Vukovarsko-srijemske županije (16).

Pozivom su osigurana 152 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u slučaju većeg interesa postoji mogućnost povećanja alokacije.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga je 80.000 kuna, a najviši 10 milijuna kuna.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja otvorilo je u studenom 2016.  godine Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”.

Svrha poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto u odnosu na razdoblje prije provedbe projekta.

(Hina)