Usred ovotjednih saslušanja u Senatu SAD-a o kolapsu FTX-a, senatori Elizabeth Warren i Roger Marshall prije dva dana predstavili su Zakon o sprečavanju pranja novca za digitalnu imovinu, koji cilja na industriju kriptovaluta s nizom predloženih zakona koje kritičari nazivaju autoritarnim i neustavnim.

Predloženim prijedlogom zakona nastoje se postaviti zahtjevi za Know your Customer (KYC) pružateljima blockchain infrastrukture i sudionicima koji djeluju u SAD-u, uključujući programere koji stvaraju softver za decentralizirane mreže pa čak i rudare i validatore koji podržavaju takve mreže.

Warrenin i Marshallov prijedlog zakona dao bi ovlasti Mreži za provedbu financijskog kriminala (FinCEN) da pružatelje usluga kripto novčanika, rudare, validatore i druge korisnike blockchaina tretira kao ‘money service businesses‘, stoji u Warreninoj izjavi i stoga zahtijeva KYC za sudionike zajedno sa zakonima protiv pranja novca (AML).

Zakon bi također utjecao na self-custody kripto novčanike zahtijevajući od platformi i mreža da identificiraju takve kupce i prate njihove transakcije. FinCEN je predložio takvo pravilo u prosincu 2020., protiv kojeg su se izjasnile mnoge tvrtke i zagovornici kripto industrije, ali ono tek treba biti provedeno. Zakonom se nastoji dovršiti taj proces.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay