PEKING, 10. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Američko ignoriranje odluka Svjetske trgovinske organizacije (WTO) moglo bi dovesti do trgovinskog rata, upozorila je Kina, reagirajući time na poruku kabineta američkog predsjednika da ih ne obvezuju odluke te međunarodne organizacije.

Sredinom prošlog tjedna američki trgovinski predstavnik iznio je u pismu Kongresu nacrt trgovinske politike kabineta predsjednika Donalda Trumpa, uključujući i izmijenjene uvjete sporazuma o pristupanju SAD-a WTO-u iz 1995. godine.

Prema tumačenju Trumpovog kabineta, “Kongres je jasno dao do znanja da Amerikanci ne podliježu izravno odlukama WTO-a”.

U pismu se također navodi da će Trumpov kabinet “agresivno braniti američki suverenitet u pitanjima trgovinske politike”, pa su se pojavili glasovi upozorenja da bi takav pristup mogao dovesti u pitanje opstanak WTO-ovog Tijela za rješavanje trgovinskih sporova.

Kina se u četvrtak nadovezala na ta upozorenja, poručivši da će potezi kojima se nastoji diskreditirati WTO biti iznimno štetni po budućnost multilateralne trgovine.

“Ako članice WTO-a iz vlastitih interesa ignoriraju pravila te organizacije i odbijaju provoditi njezine odluke u sporovima, od multilateralnog trgovinskog sustava ostat će samo ime, a mogao bi se ponoviti i trgovinski rat iz 30-ih godina prošlog stoljeća”, izjavio je u četvrtak glasnogovornik kineskog ministarstva novinarima u Pekingu.

“Pozivamo glavne članice WTO-a da postupaju u skladu s proklamiranim načelima, da se pridržavaju propisa WTO i ispunjavaju svoje dužnosti”, dodao je.

Američki predsjednik u više je navrata ponovio da bi Sjedinjene Države mogle ostvariti svoje trgovinske ciljeve fokusom na bilateralne razgovore umjesto na one multilateralne. U predizbornoj kampanji Trump je WTO-ove rezultate u obavljanju uloge arbitra u globalnoj trgovini ocijenio “katastrofalnima”, obećavši agresivniji pristup otvaranju stranih tržišta za američke kompanije, uključujući i prijetnje jednostranim nametanjem carina.

Trump je također optužio Kinu da solira u međunarodnom sustavu, rekavši da je njezina nepoštena trgovinska politika stajala Sjedinjene Države ogromnog broja radnih mjesta i zaprijetivši Pekingu carinama i do 45 posto.

(Hina)