ZAGREB, 10. ožujka 2017. (Hina) – Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u petak kako je objava Registra neporeznih nameta korak u reformama usmjerenim na snižavanje troškova poslovanja, a krajnji je cilj smanjivanje parafiskalnih nameta između 20 i 30 posto u iduće tri godine.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je u petak Registar neporeznih davanja 2016., koji na 63 stranice donosi ažurirane podatke o 547 naknada koje moraju plaćati poduzetnici i građani, a koji prema procjenama Ministarstva stvaraju ukupno opterećenje od 9,3 milijarde kuna, odnosno 2,8 posto BDP-a.

“Objava Registra parafiskalnih nameta je korak u reformama usmjerenim na snižavanje troškova poslovanja, pojednostavljivanje, smanjivanje normiranosti i reguliranosti”, kazala je Dalić koja je sudjelovala na javnoj panel raspravi “Hrvatska, EU i globalno gospodarstvo: Trendovi u 2016., predviđanja u 2017.” u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Akademije za politički razvoj.

“Mi sada imamo bazu podataka, imamo popisane pojedinačne namete i ovime smo pripremili osnovu za njihovo smanjivanje”, istaknula je Dalić.

Dodala je i kako su otvorili mogućnost i poduzetnicima i građanima da im putem web adrese dostave informacije ako je neki od parafiskalnih nameta izostavljen, iako vjeruje da je baza  sveobuhvatna.

“Pred nama je sada proces usklađivanja i pregovaranja među resorima kako bismo otpočeli proces rezanja. Naš je cilj smanjivanje parafiskalnih nameta između 20 i 30 posto kroz sljedeće tri godine”, poručila je Dalić..

U 2017. očekuje se nastavak gospodarskog rasta

Na pitanje kako komentira danas objavljene podatke DZS-a o rastu industrijske proizvodnje od 4 posto na godišnjoj razini, Dalić je kazala kako su trendovi u industrijskoj proizvodnji pozitivni već niz mjeseci te kako najvažnijim drži to što se održava trend rasta industrijske proizvodnje.

“Ako se to uklopi s pozitivnim trendovima u nekim drugim industrijama, kao što je građevinska gdje se također vide pozitivni trendovi, dio usluga, to nam zajedno pokazuje da u 2017. godini možemo očekivati nastavak rasta gospopdarstva. A s reformama koje Vlada provodi možemo očekivati i dajemo impuls konkurentnosti, odnosno sposobnosti gospodarstva da i na međunarodnim tržištima kroz izvoz može ostavrivati bolje  rezultate”, istaknula je Dalić.

Na novinarski upit kako se čini da u državnim poduzećima proces kadroviranja sporo ide te stvara li to probleme, kazala je kako provođenje procesa upravljanja imovinom što uključuje i izbor Uprava i Nadzornih odbora pojednih društava u resoru Ministarstva državne imovine i te se odluke donose temeljem prijedloga tog ministarstva.

Smatra da je u tome važna nedavno donijeta uredba Vlade kojom se uređuju natječajni postupci za izbor članova Uprave.

“Smatram to vrlo važnim korakom u onome što nam je važno, a to je izbor kvalitetnih i profesionalnih ljudi koji će državnim poduzećima moći upravljati na razini najboljih standarda i upravljanja, ali i na razini kvalitete koju vidimo u privatnom sektoru”, istaknula je Dalić.

(Hina)