Amerikanac Max Hamidi trenutni je stanovnik Splita. Zaintrigiran pričom o Hrvatskoj kao popularnoj destinaciji digitalnih nomada, osobito na Jadranu, ovaj je inženjer multimedijalnih čipova, koji radi na daljinu za jednu američku tvrtku, napustio svoju dojučerašnju adresu u španjolskoj Malagi i preko Zagreba i Zadra stigao do sadašnje adrese u centru Splita, na kojoj živi i radi.

HLADAN TUŠ

Max je, naime, pomalo naivno i neupućeno stigao u Hrvatsku očekujući niske životne troškove, a onda ga je zalio hladan tuš. Ne samo u vidu skupe mjesečne najamnine nego i cijena u trgovinama, restoranima…

– Pročitao sam da prosječna primanja Hrvata iznose oko 5900 dolara godišnje, ali ja u Splitu plaćam 1300 dolara za sićušni stan od 20 metara kvadratnih, na dobroj lokaciji u centru, za četverotjedni najam. Prosječna cijena u restoranu iznosi oko 20 dolara po obroku. Pitam se kako si Splićani mogu priuštiti život ovdje i kako mogu živjeti poput njih – napisao je Max u privatnoj Facebook grupi Digital Nomads Croatia, izazvavši svojom objavom gomilu komentara, što domaćih, što stranaca, koji su iskusili život u veličinom drugom gradu u Hrvatskoj.

Ujedno je dobio osnovne naputke kako smanjiti troškove života – umjesto odlazaka u skupe restorane u centru mogao bi samostalno pripremati hranu, kupovati u supermarketima i na tržnici, a stan za dugoročan najam, umjesto posredstvom Airbnb-a ili Bookinga, potražiti preko lokalnih oglasnika ili se obratiti agentima za nekretnine. Što je, u iščekivanju glavne turističke sezone, prilično teško, jer nema dovoljno stanova ni za domicilno stanovništvo. Ali vrijedi mu pokušati.

Ipak, ne krije da je očekivao znatno jeftiniji život u Hrvatskoj…

– Uobičajena cijena jela u Americi je otprilike ista, ali plaće su tamo puno veće – suosjeća s Hrvatima Max, napominjući da su neki njegovu objavu na Facebooku Digitalnih nomada Croatia pomalo i krivo shvatili. Zapravo je, tumači, više bila u pitanju njegova empatija, jer mu nije jasno kako ljudi u Hrvatskoj uopće preživljavaju s ovakvim cijenama i niskim plaćama.

– Ja sam sretnik u usporedbi s njima – jasno mu je na prvu. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay