SVI su čuli za 5G mrežu, no znate li kakvu budućnost nam ona zapravo donosi? Predviđa se da će ova nova tehnologija donijeti porast BDP-a u Hrvatskoj od 1.72%, a stvorit će i nove prilike za zapošljavanje. O svemu smo razgovarali s Nenadom Šlibarom, članom uprave i glavnim direktorom za tehniku u Telemachu, koji nam je ispričao što nam sve donosi 5G tehnologija.

“Sve je dostupno u sekundama”

5G mreža stigla je kao nasljednica 4G, pa nas je zanimalo u čemu će korisnici najviše primijetiti razliku. “Mreža pete generacije korisnicima donosi bolje korisničko iskustvo”, priča Šlibar. Kaže kako sada možemo surfati uz gigabitne brzine, a internetska veza je pouzdanija i stabilnija, što omogućuje istovremenu komunikaciju i povezanost velikog broja uređaja.

Dodaje kako korisnici mogu primijetiti promjene i pri preuzimanju i učitavanju velikih sadržaja, koje se sada odvija velikom brzinom: “Filmovi, serije, audio i e-knjige, omiljeni glazbeni albumi i drugi sadržaji – sve je dostupno u sekundama”, pojašnjava Šlibar.

O kolikim se brzinama zapravo radi?

Priča nam da je najveća prednost 5G mreže niska latencija i visoka brzina, koja u Telemach mreži danas doseže i do čak 1.8 Gbps. To je pokazalo i mjerenje tvrtke Ookla, koje kaže da je Hrvatska po medijalnoj brzini downloada na mobilnom internetu u ožujku bila u top 10 država svijeta, a najveće 5G brzine downloada i uploada postiže Telemach.

Do početka turističke sezone 5G mreža će pokriti cijelu Hrvatsku

Šlibar ističe da je Telemachov brzi 5G dostupan za oko milijun hrvatskih građana pa smo ispitali gdje sve možemo surfati na 5G mreži. “Telemachova 5G mreža, najbrža u Hrvatskoj, dostupna je u svim ključnim gradskim središtima u Hrvatskoj – u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru te u brojnim manjim gradovima.”

Rade i na povećanju pokrivenosti ususret nadolazećoj turističkoj sezoni: “Signalom pete generacije pokrivena je i cijela obala te se već uvodi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske pa će do početka turističke sezone najbržom 5G mrežom Telemach pokriti cijelu Hrvatsku”, najavljuje.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay