Kako blockchain tehnologija privlači više korisnika, važno je razumjeti što ethereum čini vrijednom investicijom.

Ethereum je pokrenut kao decentralizirana mreža sposobna za pokretanje softverskih programa, popularno poznatih kao pametni ugovori. Da bi mogli pokrenuti ove softverske programe, korisnici moraju posjedovati i platiti transakcije u etheru, izvornoj kriptovaluti ethereuma. Otuda i izraz ‘gas’ prilikom plaćanja za korištenje aplikacija na ethereumu.

Zbog toga mnogi opisuju ethereum kao svjetsko računalo.

Optimistična budućnost ethereuma

Ethereumova vrijednost proizlazi iz pretpostavke da će ljudi htjeti posjedovati ether za pokretanje i korištenje raznih aplikacija.

Korištenje pametnih ugovora nastaviti će rasti kako se šire slučajevi upotrebe, ali potrebna je veća prilagodba slučajevima upotrebe u stvarnom svijetu. Neki od tih slučajeva upotrebe uključuju trgovanje imovinom ili zaduživanje i kreditiranje bez uključivanja posrednika kao što su banke.

Nadalje, pametni ugovori omogućuju potpunu transparentnost tih sporazuma.

O sve većem usvajanju ethereuma svjedoči činjenica da korisnici blockchaina najviše plaćaju za njegovo korištenje. Na ethereum blockchainu obrađuju se najveće i najvrjednije transakcije, te se na transakcijske naknade troši više nego na bitcoinu.  

U trenutku pisanja ovog članka korisnici su platili 46.798.105 dolara za korištenje ethereuma u posljednjih 7 dana. To je 34 puta više u istom vremenskom okviru od drugog blockchaina na toj listi, binance smart chaina (1.289.164 dolara).

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay