rvatska će ove godine imati najveći pad, sljedeće godine najslabiji rast, te će iz ove krize izaći s najvećim javnim dugom, u usporedbi sa zemljama srednje i istočne Europe. Proizlazi to iz podataka objavljenim u najnovijem izdanju kvartalnih analiza Raiffeisen banke. Time se nastavlja višedesetljetni trend zaostajanja za usporedivim zemljama Europske unije, poput Češke ili Slovačke, i “cementira” se pozicija Hrvatske kao jedne od najsiromašnijih zemalja članica.

Analitičari Raiffeisena za ovu godinu Hrvatskoj prognoziraju pad BDP-a od 8,5 posto, te ističu da je prognoza izložena isključivo negativnim rizicima i ovisi o ishodu turističke sezone. Za usporedbu, prognoza za susjednu Sloveniju jest da će pad iznositi 4,2 posto, dok se za Mađarsku očekuje pad od samo 3,5 posto.

Češka bi prema njihovoj prognozi trebala imati pad od 7,6 posto, a Slovačka 6,0 posto.

No ono što posebno zabrinjava jest oporavak, pa se tako za Hrvatsku sljedeće godine prognozira rast od svega tri posto, dok će ostale nabrojane zemlje znatno brže nadoknaditi ovogodišnji minus. Za Sloveniju se očekuje rast od 3,6 posto, dok bi Češka mogla rasti za čak 6,6 posto.

RAZVOJ SE NE MOŽE TEMELJITI NA JEDNOJ DJELATNOSTI – TURIZMU

Sreća je da je Hrvatska posljednjih godina ipak smanjivala javni dug, promatrano kao postotak BDP-a, no ostao je problem prevelike ovisnosti o turizmu, što gospodarstvo čini prilično ranjivim.

“U ovu krizu ušli smo ‘jači’ u usporedbi s velikom recesijom 2008., jer je zaduženost u dugom razdoblju pada gospodarstva zamjetno smanjenja. Međutim bitna realokacija resursa nije se dogodila već smo naprotiv povećali ovisnost o turizmu, a razvoj pojedinog društva temeljiti isključivo na jednoj djelatnosti nije preporučljivo jer cijena na kraju može biti previsoka. Uz to, privid ekonomskog rasta temeljenog gotovo isključivo na renti guši ostale djelatnosti i gospodarstvo obzirom da vodi ka stagnaciji znanja i vještina stanovništva, a upravo ono ključ je uspjeha – napretka svakog društva”, upozoravaju analitičari Raiffeisena.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay