Da Google prikuplja gomile podataka o svakome od nas, već je dobro poznato. No, koliko je to zapravo podataka i što sve prikuplja, napokon smo saznali nakon što je Apple uveo nova pravila privatnosti.

Naime, u sklopu operativnog sustava iOS 14 uvedene su nova pravila privatnosti koja su dobro protresla oglašivačku industriju. Jer, iako Apple neće blokirati oglašivače od praćenja korisnika tijekom njihovog surfanja internetom i korištenja različitih servisa, prisilio je developere da istaknu koje sve podatke aplikacija prikuplja i za što ih koristi, ali i da od korisnika dobiju odobrenje za takvo prikupljanje.

To se naravno nije svidjelo velikim “pratiteljima” poput Facebooka i Googlea jer im glavni izvor prihoda dolazi upravo od visoko personaliziranih oglasa. Iako su se glasno protivili Appleovom potezu, ipak su morali pristati na nove uvjete.

Tako je Google otkrio da prikuplja informacije poput povijesti pretraživanja, kupovine, lokacije, kontakt informacije, informacije o kontaktima iz imenika, informacije o pristancima koje korisnici daju, identifikacijske podatke, podatke o korištenju aplikacije, ali i podatke o dijagnostici aplikacije.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay