MMF je prognozirao prosječnu godišnju stopu inflacije naprednih ekonomija od 1,6% u 2021. Ugledni Citigroup otišao je korak dalje

Čeka li nas u 2021. ili 2022. veliki povratak inflacije? Pitanje je to koje se sve češće postavlja unazad nekoliko mjeseci. Globalni monetarni i fiskalni stimulansi poprimili su razmjere uz koje vrlo ozbiljni eksperti počinju vjerovati kako uvjeti povijesno niskih kamata, vrlo niskog rasta cijena ili čak deflacije ne mogu trajati vječno. Polako se stvara konsenzus među opreznim analitičarima prema kojem ćemo sasvim sigurno ponovo živjeti u inflatornom okružju, ali su oni koji procjenjuju kako bi inflacija mogla biti tolika da sa sobom donese ozbiljniji stres još uvijek u manjini.

Povratak inflacije najavilo je više ozbiljnih ekonomista i uglednih fond menadžera. Jedan od onih zabrinutijih jest, primjerice, bivši australski ministar financija Costello koji vodi ogromni nacionalni Future Fund. On je progovorio da ga brine to što su centralne banke jeftinim novcem napuhale balone u cijenama tehnoloških dionica i australskih nekretnina.

Menadžeri koji upravljaju imovinom zatrpani su upitima bogatih klijenata koji sve češće pitaju što ih čeka ako dođe do povratka inflacije. Strah od inflacije postao je redovna tema na sastancima velikih institucionalnih investitora.

Ekonomist Željko Lovrinčević pak tvrdi da već imamo inflaciju, samo ne onu koju uobičajeno mjerimo. Do sada su države i centralne banke fokus stavljale na praćenje kretanja cijena roba i usluga, pa je ekstremni rast cijena na dijelovima tržišta vrijednosnica i nekretnina ostao neprimijećen. “Inflacije možda nema u klasičnom smislu riječi, ali ako gledamo pojedine investicijske klase, možemo reći da inflacija buja. Tu imamo brutalni rast cijena i preraspodjelu bogatstva u korist bogatih”

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay