Riječ je o drugoj po redu optužbi EU-a protiv Applea, nakon što su regulatori EU-a prošle godine optužili tog američkog tehnološkog diva za narušavanje konkurencije na tržištu streaminga glazbe i nakon žalbe Spotifya.

Apple se suočava s mogućom velikom kaznom i možda će morati otvoriti svoj sustav mobilnog plaćanja za konkurenciju nakon što su antimonopolska regulatorna tijela EU-a optužila proizvođača iPhonea da je konkurentima ograničio pristup njegovoj tehnologiji koja se koristi za mobilne novčanike.

Europska komisija priopćila je u ponedjeljak da je Appleu poslala optužnicu poznatu kao izjava o prigovorima, u kojoj je detaljno opisano kako je tvrtka zloupotrijebila svoj dominantni položaj na tržištima mobilnih novčanika na iOS uređajima. Komisija je rekla da Appleova antikonkurentska praksa datira još od 2015. godine kada je Apple Pay pokrenut.

Imamo naznake da je Apple ograničio pristup trećim stranama ključnoj tehnologiji potrebnoj za razvoj konkurentskih rješenja za mobilni novčanik na Appleovim uređajima. U našoj izjavi o prigovorima preliminarno smo utvrdili da je Apple možda ograničio konkurenciju u korist vlastitog rješenja Apple Pay, izjavila je šefica EU-a za zaštitu monopola Margrethe Vestager u priopćenju.

Apple, koji bi se mogao suočiti s kaznom u visini do 10 posto svog globalnog prometa ili 36,6 milijardi dolara na temelju prošlogodišnjeg prihoda (iako kazne EU-a rijetko dostižu gornju granicu), poručuje da će nastaviti surađivati ​​s Europskom komisijom.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay