BRUXELLES, 15. rujna 2017. (Hina/Reuters) – Zemlje Europske unije možda su izgubile do 5,4 milijarde eura poreznih prihoda od 2013. do 2015. godine zbog poreznih rupa koje su koristili Google i Facebook, pokazuje izvješće izvjestitelja Europskog parlamenta zaduženog za izradu prijedloga porezne reforme.

Digitalne multinacionalne kompanije “svode na minimum ukupne porezne obveze u Europskoj uniji preusmjeravanjem svih prihoda u zemlje članice s niskim poreznim stopama, poput Irske i Luksemburga”, stoji u izvješću Paula Tanga, člana socijalističke grupacije u Europskom parlamentu.

U fokusu su izvješća društvene mreže Facebook i tražilice Google jer te dvije američke kompanije većinu prihoda ostvarenih u Europskoj uniji knjiže u Irskoj, zemlji s niskom stopom poreza na dobit. Zahvaljujući tome plaćaju daleko manje poreze u EU nego u drugim dijelovima svijeta.

Izvan Europske unije Google plaća devet posto poreza na ostvarene prihode, a u Uniji samo 0,82 posto, stoji u izvješću.

“Facebookovi porezi iskazani udjelom u prihodima knjiženima izvan EU iznose između 28 i 34 posto, dok su u EU iznimno niski i iznose između 0,03 i 0,1 posto”, dodaje se u izvješću.

Zbog toga su zemlje EU – uz izuzetak Irske – od 2013. do 2015. godine izgubile procijenjenih između 5,1 i 5,4 milijarde eura poreznih prihoda, zaključak je izvješća.

Izvjestitelj Tang trebao bi kroz Europski parlament ‘progurati’ prijedlog porezne reforme, takozvanu zajedničku korporativnu poreznu osnovicu koja bi trebala uskladiti porezne olakšice na dobit kompanija među zemljama EU.

Prema njegovom pripremljenom amandmanu, multinacionalne kompanije plaćale bi porez u zemljama EU u kojima njihove digitalne platforme generiraju godišnje prihode od namanje pet milijuna eura.

Prema postojećim propisima, internetske kompanije plaćaju poreze samo u onim zemljama u kojima su fizički prisutne i registrirane, bez obzira na to gdje ostvaruju dobit.

Tangov amandman sličan je prijedlogu estonskog predsjedateljstva EU o kojem na ovotjednom sastanku u Tallinnu raspravljaju i ministri financija EU.

Da su zemlje članice odlučile umjesto dobiti oporezivati prihode digitalnih kompanija, kao što sada predlaže Francuska uz podršku Njemačke, Italije i Španjolske, to bi im u razdoblju od 2013. do 2015. uz poreznu stopu od pet posto bilo donijelo prihode od četiri milijarde eura u slučaju Googlea i Facebooka, procjenjuje se u izvješću.

Amazon bi također prema tom prijedlogu morao plaćati poreze. Trenutno je njegovo europsko sjedište u Luksemburgu, što znači da je u razdoblju od 2013. do 2015. uglavnom bio oslobođen obveze plaćanja poreza jer nije poslovao s dobiti, stoji u izvješću.

(Hina)