ZAGREB, 14. rujna 2017. (Hina) – U Europi svake godine nastaju dvije tone građevinskog i otpada od rušenja po stanovniku, a kako bi se on pretvorio u ekonomsku i socijalnu priliku izrađen je Protokol EU-a za gospodarenje građevinskim i otpadom od rušenja, koji je u četvrtak predstavljen u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

“Smjernice iz Protokola temelje se na analizi stručnjaka u tom području i osmišljene su u cilju što veće ponovne uporabe i recikliranja građevinskog otpada i otpada od rušenja u svim državama članicama.

Opći je cilj protokola povećati povjerenje u proces gospodarenja tim otpadom i kvalitetu recikliranih materijala koji se od njega dobivaju. Jačanjem tržišta tog otpada mogle bi se stvoriti tisuće kvalitetnih radnih mjesta”, izvijestili su iz Predsjedništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Ključnim za rast tog sektora drže kružno gospodarstvo od gradnje do rušenja pa potom nove gradnje uporabom materijala dobivenih iz recikliranog otpada.

“Cijena tone otpada iznosi otprilike 10 eura, što znači da bi se u EU-u svake godine moglo uštedjeti 7,5 milijardi eura, ako se poboljša uporaba recikliranih materijala iz građevinskog otpada i otpada od rušenja. Koristi ne bi imala samo građevinska industrija, jer tona recikliranog otpada više znači tonu nezbrinutog otpada manje u okolišu”, navodi se u priopćenju.

Tržište građevinskog i otpada od rušenja, kako se ističe, nije novo, ali ograničeno je, uglavnom zbog manjka povjerenja u kvalitetu recikliranih materijala iz tog otpada i svijesti o rizicima za zdravlje radnika koji njima rukuju.

Povjerenje u ukupan ciklus gospodarenja tim otpadom može se postići okvirom koji se temelji na suradnji i otvorenosti, iz čega proizlazi potreba da svaki dio lanca bude potpuno transparentan i pouzdan, što se primjerice može osigurati sukladnošću sa zajedničkim normama, ističu iz Europske komisije, uz poruku da je krajnji cilj modernizacija sektora građevinskog i otpada od rušenja, uz istovremeno ostvarivanje dobiti i stvaranje radnih mjesta.

Iz HGK ističu kako je građevni otpad u većini slučajeva bezopasan i može se lako reciklirati te kako, osim velike mogućnosti za njegovu uporabu, povezuje niz djelatnosti u gospodarstvu.

Predstavnica Ministarstva zaštite okoliša i energetike Tonćika Jarak istaknula je da postoji jasan zakonodavni okvir kroz Zakon o održivom gospodarenju otpadom.

“Prema procjenama u 2015. godini proizvedeno je oko 1,2 milijuna tona građevnog materijala, od kojeg je dobar dio moguće reciklirati. Izdano je 250 valjanih dozvola za uporabu otpada, a sedam tvrtki imalo je dozvolu za njegovo recikliranje. Godinu ranije proizvelo se nešto manje građevnog otpada, oko 200 kilograma po stanovniku, što je znatno manje od europskog prosjeka od 940 kilograma po stanovniku. Da bismo mogli iskoristiti građevni otpad, moramo prirediti akcijski plan za njegovo korištenje te izgraditi i opremiti reciklažna dvorišta kako bi ti proizvodi mogli biti ponovno upotrijebljeni”, naglasila je Jarak.

(Hina)