Četiri inženjerske komore uputile su ovih dana pismo ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvatu u kojem traže zaštitu države od inicijative Europske komisije da se dodatno liberalizira zapošljavanje inženjera građevinarstva i arhitekata unutar Europske unije.

Prijedlog je Komisije, kako nam je objašnjeno u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva (HKIG), jednoj od potpisnica tog pisma, da se stručnjaci s područja Europskog gospodarskog prostora, koji obuhvaća EU i zemlje EFTA-e bez Švicarske, više ne moraju prijavljivati, u ovom slučaju hrvatskim inženjerskim komorama, kada prvi put primaju posao na našem tržištu kroz postupak davanja prethodne izjave.

Bez registracije

“Radi se o standardiziranim procedurama za rad na privremenoj ili povremenoj osnovi na području Europskog gospodarskog prostora. Ako se ta izjava ukine za ove profesije, tada bi strane osobe mogle obavljati stručne poslove u prostornom uređenju i gradnji u Hrvatskoj bez bilo kakve registracije kod nekog od tijela u Hrvatskoj i bez provjere njihovih stručnih kvalifikacija”, navode u HKIG-u.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay