Presušio je bazen iz kojeg bi poslodavci mogli ‘pecati‘ nove zaposlenike s domaćeg tržišta rada

Australskom brzorastućem i od pandemijskog šoka potpuno oporavljenom gospodarstvu prijeti zastoj zbog kroničnog manjka radne snage. Ispod naslova “Australija je zatvorila svoje granice za strane radnike, a sada ih očajnički treba”, ugledni CNN donosi priču kako se ta zemlja sada suočava s posljedicama svoje restriktivne politike vođene više od dvije godine tijekom pandemije.

Nakon što su australske zatvorene granice dugo onemogućavale dolazak stranih radnika, sada je Vlada odlučila povećati migracijsku kvotu. Dozvolit će dolazak dodatnih 35 tisuća radnika, koje poslodavci hitno trebaju jer se suočavaju s ogromnim problemom sada već kroničnog nedostatka radne snage. Kako se stopa nezaposlenosti spustila na samo 3,4 posto, približavajući se povijesnom minimumu, potpuno je jasno da je presušio bazen iz kojeg bi poslodavci mogli “pecati” nove zaposlenike s domaćeg tržišta rada.

Od Vlade traže brzu promjenu migracijske politike. Upozoravaju i da to što nekoliko stotina tisuća ljudi još uvijek čeka da se obrade njihovi zahtjevi za izdavanjem vize dodatno destimulira strane i visokoklalificirane radnike da uopće podnesu zahtjev za dobivanje radne dozvole. Boje se da će se ti radnici odlučiti za odlazak u neku drugu zemlju, jer nije Australija jedina država s ravijenim gospodarstvom i manjkom radne snage.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr