Europska unija mogla bi uvesti povijesne intervencije na energetskom tržištu kako bi obuzdala skok cijena. To bi između ostalog moglo uključivati uvođenje poreza na višak profita i ograničenja cijena plina. Navodi se to u dokumentu do kojeg je došao ugledni list Politico

Stručnjaci u Europskoj komisiji, nacionalnim prijestolnicama i veleposlanstvima radili su danonoćno tijekom vikenda na tim intervencijama, s ciljem zaštite kućanstava i tvrtki. Pritom su mnogi čelnici upozorili na potencijalne nemire među građanstvom ako se cijene ne stave pod kontrolu.

U dokumentu od 4. rujna, u koji je Politico imao uvid, Češka, koja predsjeda Vijećem EU-a, upozorila je da ruska invazija na Ukrajinu, stalni rezovi Moskve u opskrbi energijom i njezin nedavni ‘potpuni i neodređeni prekid’ plinovoda Sjeverni tok ‘dodatno potiču rast inflacije i imaju ozbiljne posljedice na sva poduzeća i potrošače’.

Vijesti o Sjevernom toku dovele su do povećanja cijene plina na referentnom čvorištu TTF u Nizozemskoj u ponedjeljak ujutro za 32 posto, na 281 euro po megavatsatu. Predsjedništvo EU-a traži od glavnih gradova 27 država članica da definiraju koje su mjere spremni podržati ovog petka na sastanku ministara energetike EU-a. Te mjere obuhvaćaju ograničenje cijena, sve do kontrole tržišta.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay