ZAGREB, 20. travnja 2017. (Hina) – Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je koncentraciju kojom OTP banka Hrvatska stječe izravnu kontrolu nad Societe Generale-Splitskom bankom te neizravno, nad poduzetnicima SG Leasing, SB nekretnine, S.B. Zgrada te Societe Generale Osiguranjem, objavljeno je u četvrtak iz AZTN-a. 

Tako je OTP banka Hrvatska dobila i suglasnost AZTN-a za stjecanje kvalificiranog udjela koji čini 100 posto kapitala Societe Generale – Splitske banke, a nakon što je prošli tjedan za to dobila i suglasnost Savjeta Hrvatske narodne banke.

AZTN u priopćenju podsjeća da su OTP banka i Splitska banka univerzalne banke koje posluju na području cijele Hrvatske.

“Provedbom koncentracije nastat će novi entitet, banka koja će po veličini tržišnog udjela (iznad 10 posto) biti četvrta banka po snazi u Hrvatskoj, što na nacionalnoj razini stvara dodatni konkurentski pritisak na ostala tri najjača tržišna takmaca – Zagrebačku, Privrednu i Erste banku. Naime, od kraja polovice 2018. godine planira se pripajanje Splitske banke OTP banci, a potpuna integracija planira se do kraja 2019. godine”, naglašavaju iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Prenose i navode podnositelja prijave kako bi, “budući da se cjenovne politike banaka kreiraju na nacionalnoj razini, koncentracija zbog pojačanog konkurentskog pritiska, uz daljnje smanjenje nacionalne referentne stope (NRS), mogla dovesti do smanjenja prosječne kamatne stope na tržištu, što bi rezultiralo nižim kamatnim stopama za krajnje korisnike u cijeloj Hrvatskoj”.

Iz Agencije u priopćenju navode i kako su provedenom detaljnom analizom zaprimljenih podataka utvrdili da će provedba koncentracije imati učinak na mjerodavnom tržištu primanja novčanih depozita i odobravanja kredita i drugih plasmana  na području Hrvatske te na području nekih županija.

AZTN je utvrdio da će se, promatrano prema parametrima ukupno primljenih štednih depozita i oročenih depozita stanovništva te prema kriteriju plasiranih stambenih i nenamjenskih gotovinskih kredita stanovništvu, tržišni udjeli novoga entiteta – OTP banke – povećati u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj županiji. Riječ je o županijama u kojima su banke – sudionice koncentracije, kako zbog povijesnih razloga vezanih uz njihov nastanak, tako i zbog lojalnosti domicilnih klijenata nekadašnjim lokalnim bankama, već imale snažne tržišne pozicije.

Međutim, to neće imati negativni učinak na tržišno natjecanje na tim dijelovima mjerodavnog tržišta zbog snažnog konkurentskog pritiska i ukupne veličine i snage tri najveća konkurenta  sudionika koncentracije (oni drže gotovo 60 posto ukupne aktive i primljenih depozita svih banaka u Hrvatskoj).

Uz to, u svim navedenim županijama sa svojim su poslovnicama prisutni i drugi konkurenti, odnosno banke, pa klijenti banaka imaju  mogućnost izbora, a ne postoje niti regulatorne zapreke otvaranju novih poslovnica. Dodatno, internet i mobilno bankarstvo predstavljaju rastući kanal distribucije u odnosu na tradicionalne poslovnice što također doprinosi jačanju konkurentskog pritiska na vodećeg takmaca u navedenim tržišnim segmentima u tri županije, objašnjavaju iz AZTN-a.

Osim što izravno stječe kontrolu nad Splitskom bankom, provedbom koncentracije OTP banka neizravno stječe i kontrolu nad poduzetnicima SG Leasing, SB Zgrada, SG Osiguranje i SB nekretnine. No, učinci provedbe koncentracije na tržište nekretnina, tržište upravljanja investicijskim fondovima, tržište životnog osiguranja i tržište leasinga neće biti značajni, smatraju u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Također napominju da na objavljeni javni poziv za podnošenje mišljenja i primjedbi na koncentraciju nisu zaprimili nijednu reakciju te je AZTN koncentraciju odobrio na prvoj razini.

Krajem prošle godine je objavljeno da je OTP banka Hrvatska, hrvatska podružnica mađarske OTP banke, potpisala ugovor o kupnji 100 posto udjela u Splitskoj banci, članici grupe Societe Generale.

“Societe Generale – Splitska banka peti je najveći igrač na hrvatskom bankarskom tržištu, banka s univerzalnom ponudom aktivna u poslovanju s građanstvom i gospodarstvom. Kao rezultat ove akvizicije, tržišni udio OTP grupe porast će na otprilike 10 posto”, izvijestili su iz OTP banke krajem prošle godine.

Tada su najavili i kako financijsko zatvaranje transakcije očekuju u ljeto 2017. godine te procijenili da bi proces integracije mogao biti završen do ljeta 2018. godine.

(Hina)