ZAGREB, 20. travnja 2017. (Hina) – Premijer Andrej Plenković u četvrtak je kazao kako će se u konzultacijama s odvjetnicima dogovoriti sljedeći koraci glede žalbe Hrvatske na arbitražnu odluku u slučaju Ina-MOL, izrazio očekivanje da će se poštivati pravo vlasništva Agrokorovih kompanija u susjednim zemljama te najavio dugoročno rješenje za Petrokemiju.

Osvrnuvši se na odluku švicarskog saveznog suda od 12. travnja, koji se tiče dijela hrvatskog zahtijeva za suspenzivnim učinkom, Plenković je ponovio da je on je od strane suda odbijen.

“Dakle, to nije bila odluka koja se odnosi na sami meritum osnovanosti žalbe, već isključivo na ovaj dio suspenzivnog učinka. Obavit ćemo konzultacije s odvjetnicima i dogovoriti sljedeće korake glede te teme”, rekao je Plenković.

Vlada je u utorak objavila da se odluka Saveznog suda Švicarske u povodu hrvatske tužbe za poništaj arbitražnog pravorijeka u predmetu protiv MOL-a prema pravilima UNCITRAL-a tek očekuje, dok je prošlotjednom odlukom Suda odbijen zahtjev Hrvatske za suspenzivnim učinkom odnosno odgodom izvršenja pravorijeka od 23. prosinca 2016.

U izjavi Vlade se podsjeća da je Republika Hrvatska početkom veljače Saveznom sudu Švicarske “podnijela tužbu za poništaj arbitražnog pravorijeka u predmetu RH v. MOL koji se vodio prema arbitražnim pravilima UNCITRAL-a”.

Hrvatska je također zatražila odgodu izvršenja pravorijeka dok se ne odluči o osnovanosti podnesene tužbe, pojasnili su tada iz Vlade.

Stabilizacija situacije u Agrokoru

Osvrnuvši se na situaciju s Agrokorom, premijer je danas ocijenio dobrim da se s potezima koji se tiču te kompanije stabilizirala situacija.

“Mislim da izvanredni povjerenik (Ante Ramljak) dobro poduzima prve korake, snima stanje, postiže dogovore i s vjerovnicima i s dobavljačima. Radnici su primili plaće, sustav generira nove prihode, u diplomatskoj komunikaciji Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo gospodarstva i veleposlanstva u susjednim zemljama, gdje također postoji dijelovi Agrokorove kompanije, pojasnili su susjednim državama o čemu se radi i koji je smisao i cilj izvanredne uprave. Ono što čvrsto očekujemo, bez dilema, to je poštovanje vlasništva i prava vlasništva”, izjavio je Plenković.

Dodao je da ne očekuje da će išta ugroziti pravo vlasništva tih kompanija, koje redovito izvršavaju svoje obveze i u smislu plaćanja poreza i redovitoga poslovanja prema dobavljačima. Istaknuo je i da će izvanredni povjerenik voditi računa da sve te tvrtke posluju na najprimjereniji mogući način te da sam proces restrukturiranja i izbor savjetnika ide svojim tijekom.

Ministri trgovine i gospodarstva Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH razgovarali su u srijedu u Beogradu o problemima Agrokora i formirali ministarski tim koji će svakodnevno komunicirati radi razmjene informacija i poduzimanja zajedničkih mjera na očuvanju radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja tvrtaka iz sustava ovog koncerna u tim zemljama.

Ministri su dogovorili da ubuduće svaka od ovih zemalja kontrolira financijske i robne tokove kompanija vezanih za Agrokor i izrazili su spremnost za razgovore s predstavnicima hrvatske Vlade kako bi se stabiliziralo poslovanje tog koncerna.

Rješavaju se problemi Petrokemije i Borova

Plenković je danas istaknuo i kako su, nakon pronalaženja rješenja za Borovo, zadnjih dana potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar državne imovine Goran Marić i ministar financija Zdravko Marić dobili zadaću da vide kako iznaći rješenje za Petrokemiju.

“U tom razgovoru koji se vodi s Upravom Petrokemije i s glavnim vjerovnicama ćemo uskoro naći rješenje. Ono što je bitno je da će to biti dugoročno rješenje, kao i za Borovo, koje prije svega podrazumijeva ili pronalazak strateškog partnera, dokapitalizaciju, održivost poslovanja, s obzirom na značaj te kompanije za Moslavinu, za Kutinu, za uopće proizvodnju mineralnih gnojiva”, istaknuo je premijer.

Ministar državne imovine Goran Marić u srijedu je najavio dokapitalizaciju Petrokemije i Borova do ljeta. Kazao je da se Petrokemiji nastavlja redovna isporuka plina i da će u sljedećih 10 dana kompanija dobiti kredit iz kojeg će namirivati tekuće obveze.

Dodao je i da se ide u proces privatizacije, restrukturiranja i dokapitalizacije Petrokemije, pri čemu će država zadržati najmanje do iznosa 25 posto plus 1 dionicu da bi imala utjecaja na ključne odluke.

Vlada je na prošlotjednoj sjednici donijela odluku kojom se omogućava da Borovo podigne novi kredit od 46 milijuna kuna kod HBOR-a.

Marić je u srijedu kazao da treba naći dugoročno rješenje i da je Vlada ozbiljno pristupila problemima Borova zbog proizvodnje, 600 zaposlenih i zbog Vukovara kao simbola Hrvatske. Najavio je da će i Borovo do ljeta ići u dokapitalizaciju po istom modelu kao Petrokemija te da je i Borovu potrebno restrukturiranje i privatizacija.

(Hina)