Uz to, iako se inzistiralo na priči kako su klijenti SVB-a ambiciozni start up-ovi, jasniju sliku operacija SVB-a daje informacija kako je jedan od važnijih klijenata SVB-a Gavin Newsom; guverner iz redova Demokrata, odnosno njegovi impresivni vinogradi. Ta informacija dio je mozaika o uskim vezama američkih Demokrata i SVB-a, kao i specifičnostima SVB poslovnog modela, koji se ipak nije fokusirao samo na tech sektor.

Nadalje, narativ prema kojem je SVB bio maltene banka-dobročinitelj star up-ova – što je službeno opravdanje za izbavljenje neosiguranih s prosječno pet milijuna na računima – zapravo je bajka za malu djecu. Naime, SVB se vremenom sve više fokusirao na velike dužnike; private equity i venture capital klijente. Čak 63 posto kreditnog portfelja SVB-a čine zajmovi veći od 20 milijuna dolara. To nisu male kompanije u početnom stadiju svog razvoja, što je bilo opravdanje za to da Federalne rezerve preuzmu jamstvo za sve neosigurane depozite u SVB-u, a kasnije u cijelom bankovnom sustavu Sjedinjenih država.

Važan klijent SVB-a

Bilo kako bilo, iza otkrića kako je Demokratski guverner Newsom važni klijent SVB-a ne stoji naročiti istraživački trud; tri njegova prekrasna i skupocjena vinograda (CADE, Odette i Pumpjack) nalaze se na stranicama SVB banke kao reprezentativni klijenti. Uz to, više izvještaja govori da je guverner Newsom vlasnik računa u SVB-u koji će biti pokriven osiguranjem štednje FDIC-a. Glasnogovornik Newsoma poručio je medijima kako guvernerovom financijskom imovinom od 2018. upravlja posebni trust. U tom kontekstu je zanimljivo da je SVB donirala 100.000 dolara dobrotvornom fondu California Partner Project koji je osnovala Newsomova supruga Jennifer.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay