Porezna reforma s uvođenjem poreza na nekretnine prvi je veliki korak zdravijeg tržišta nekretnina. Idući koraci bili bi ukidanje paušalnih poreza za male iznajmljivače i ukidanje APN-a, te uvođenje kombinacije mjera kojima će dugoročni najam biti atraktivnim za vlasnike stanova, uključujući mjere koje bi potaknule profesionalne ulagače na izgradnju stambenih kompleksa namijenjenih za najam.

Nužno je i aktiviranje gradske i državne imovine, te bolja regulacija upravljanja imovinom. Ovo je popis mjera kojima bi se, tvrde analitičari hrvatskog ureda Colliersa, mogli potaknuti novi trendovi na tržištu nekretnina, te dugoročno osigurala dostupnost i priuštivost nekretnina kroz kupnju i najam te veću stabilnost cijena.

“Iznimno je važno da regulator krene promišljati sustavne promjene i donese mjere koje će osigurati daljnji zdravi rast gospodarstva i očuvanje vrijednosti imovine građana koja je dominantno prisutna upravo u segmentu nekretnina”, ističe Vedrana Likan, direktorica i partnerica u Colliersu.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay