U međuvremenu domaći turistički stručnjaci već godinama upozoravaju da je broj ilegalni iznajmljivača i dalje vrlo visok, od 15 do 20 posto, te da se broj neprijavljenih gostiju u pojedinim primorskim regijama penje i do 50 posto. Takva praksa na tržište donosi nelojalnu konkurenciju koja ne plaća turističku pristojbu i članarinu, a registrirani iznajmljivači koji svoje goste ne prijavljuju, odnosno ne izdaju račun, oštećuju javne proračun za stotine milijuna eura.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, već godinama upozorava na štetni utjecaj crnog tržišta iznajmljivanja. Nedavno je izjavio da na području Zadra ima oko 38 tisuća ležajeva u privatnom sektoru, a broj prijavljenih gostiju u špici sezone, kada se ne može pronaći slobodan smještaj, ne prelazi 20-ak tisuća, što znači da ih nešto manje od polovine nije bilo prijavljeno. S druge strane, ističe Fain, broj neregistriranih objekata kreće se između 15 i 20 posto.

– Neprijavljivanje gostiju svima nama koji se bavimo turizmom i radimo razne strategije stvara veliki problem jer nije isto planirati razvoj na pedeset ili sto gostiju. U Zadru polovica gostiju nije prijavljena što je katastrofa! Nerealne brojke onemogućuju izrađivanje strategija, izgradnju i potrebne infrastrukture i brojnih drugih stvari ako nemamo realnu brojku. 

Cijeli članak možete pročitati na: zadarski.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay