Hrvatska udruga banaka objavila je novi broj HUB izgleda u kojima vodeći ekonomisti najvećih banaka Hrvatskoj prognoziraju snažan ekonomski rast u nadolazećoj godini

Pitanje koje vjerojatno najviše zanima javnost je hoće li plaće rasti brže od inflacije, odnosno, je li povećana inflacija prolazna ili gledamo tek početak opasnijeg i dugotrajnijeg inflacijskog trenda? Stavovi ekonomista su i po ovom pitanju slični: plaće će rasti brže od inflacije (3,7% vs. 2,9% u sljedećoj godini), no razlika dvaju stopa je manja u usporedbi s prethodnim godinama. Drugim riječima, povećana inflacija će „pojesti“ dobar dio očekivanog rasta nominalnih plaća. Međutim, ovu brojku treba tumačiti s oprezom jer je riječ o stopi koja mjeri prosječnu razinu cijena. Najveći dio međugodišnjeg rasta cijena stvorit će se prijenosom veće razine cijena na prvu polovinu godine. Da bi se u takvim uvjetima ostvarila prosječna godišnja inflacija od 2,9%, u drugom dijelu godine trebalo bi doći do smirivanja ovog inflacijskog ciklusa.

Otkud onda gospodarski rast? Dva najvažnija pokretača rasta bit će i dalje izvoz (nakon spektakularnog rasta ove očekuje se nastavak rasta po visokoj stopi od 12% sljedeće godine) i investicije, za koje se očekuje ubrzanje s 9,2% 2021. na 11,0% 2022. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay