BaaS može biti diskretan ili širok skup funkcija financijskih usluga koje su izložile ovlaštene banke ili regulirani subjekti za pokretanje novih poslovnih modela koje su implementirali drugi sudionici na bankarskom tržištu — fintechovi, neobanke, tradicionalne banke i druge treće strane.

BaaS je jedna od četiri tehnologije za koje Gartner kaže da imaju potencijal za visoku razinu transformacije u bankarskom sektoru i da će vjerojatno sazrijeti u sljedećih nekoliko godina. Ostale tehnologije uključuju chatbotove, javni oblak za bankarstvo i aplikacije za plaćanje putem društvenih mreža. CIO-ovi banaka trebali bi razmotriti kako ključne inovacije oblikuju njihovu industriju i u skladu s tim odrediti prioritet svojih strategija ulaganja u tehnologiju.

„BaaS je na vrhuncu Hype ciklusa. Tehnologija postaje sve popularnija i kod banaka i kod nebanaka koje žele uspostaviti ili poboljšati izravne i posredničke tokove prihoda. Tehnološke inovacije poput ovih pokreću konkurentske aktivnosti banaka i nebankara, utječu na potražnju kupaca za proizvodima i uslugama i oblikuju djelovanje regulatora na globalnoj razini”, rekao je Casey.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay