Banke u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama zabranile su upotrebu kreditnih kartica za kupnju bitcoina i ostalih kriptovaluta, strahujući da u slučaju naglog pada njihove vrijednosti klijenti neće moći vraćati dugove.

Najveći britanski zajmodavac Lloyds Banking Group Plc objavio je u nedjelju da će klijentima s kreditnim karticama zabraniti kupnju kriptovaluta, slijedeći time primjer američkih bankovnih divova JP Morgan Chase & Co-a i Citigroupa.

Zabrana bi trebala zaštititi klijente od gomilanja dugova kupnjom virtualnih valuta na kredit u slučaju da njihova vrijednost naglo padne, pojasnila je glasnogovornica Lloydsa.

Među kartičarskim kućama zazvonilo je zvono na uzbunu kada su shvatili da klijenti sve češće koriste kreditne kartice za financiranje računa na internetskim platformama putem kojih naknadno kupuju digitalne valute.

Prošlog je tjedna Mastercard objavio da je zbog klijenata koji su kreditnim karticama kupovali kriptovalute obujam inozemnih transakcija u četvrtom tromjesečju uvećan za jedan postotni bod.

U to je vrijeme vrijednost bitcoina vrtoglavo rasla, dosegnuvši 16. prosinca rekordnih 19.187 dolara na internetskoj platformi Bitstamp sa sjedištem u Luxembourgu.

U međuvremenu je vrijednost najpoznatije kriptovalute dramatično pala, na 7.700 dolara danas oko podneva na Bitstampu, pod utjecajem bojazni da će regulatori širom svijeta oštro ograničiti transakcije digitalnim valutama.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Shutterstock