U siječnju je u Hrvatskoj prodano 3.706 novih putničkih automobila što je 30,8 posto ili 873 vozila više nego u istom razdoblju 2017., a taj se porast pripisuje promjenama trošarinskog sustava i obračuna PDV-a za tvrtke, pri čemu se puni učinak tih mjera očekuje u nekoliko idućih mjeseci.

Broj siječanjskih registracija novih vozila najveći je od 2009. godine, a raste i broj rabljenih vozila koja se unose iz inozemstva, podaci su Promocije plus.

U toj agenciji ističu kako je rast broja prodanih vozila izravna posljedica promjene trošarinskog sustava i obračuna PDV-a za tvrtke te da će se za pravi učinak tih dviju mjera trebati pričekati još koji mjesec, kada potpuno zažive na tržištu vozila.

Isto tako, procjenjuju da je »tržišni siječanjski višak« većinom posljedica pada registracija novih vozila u prosincu 2017. kad je zbog najave i očekivanja pozitivnih učinaka novog sustava trošarina i obračuna PDV-a za poduzeća, značajno pao broj registracija novih vozila u odnosu i na prethodne mjesece iste godine, ali i u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Vlada je, naime, 11. siječnja donijela Uredbu o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila, prema kojoj se od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u cijelosti izuzimaju nova vozila čija je prodajna cijena s PDV-om niža od 150 tisuća kuna, što predstavlja dvije trećine svih novih prodanih vozila.

Povrat 50 posto pretporeza

Uredba definira da se od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u cijelosti izuzimaju vozila čija je prodajna cijena sa PDV-om niža od 150 tisuća kuna, dok je veći naglasak stavljen na emisiju ugljičnoga dioksida kao kriteriju za oporezivanje.

Cijeli članak možete pročitati na: novilist.hr

Foto: Shutterstock