Bivši SDP-ov ministar financija Boris Lalovac za Novi list kaže da se nada da će ova Vlada konačno učiniti nešto da se preprodaja dugova zabrani, a rad agencija regulira. Sada je, napominje, krajnje vrijeme za to, zbog rastuće inflacije i rasta troškova života uslijed kojih bi se dio građana ponovo mogao naći u vrlo nezavidnoj situaciji.

“Sada je trenutak, pogotovo zato što ni pitanje prešutnih minusa još nije regulirano, iako su u Vladi obećali da će biti do kraja godine, no već idemo prema trećem mjesecu, a ne događa se ništa. Ako dakle ti prešutni minusi prijeđu na ovo neregulirano tržište, odnosno ako i njih banke počnu prodavati agencijama za naplatu potraživanja, to bi tek mogao biti problem. Naime, zbog inflacije građani su u sve većem riziku da neće imati dovoljno sredstava da podmire veće račune za energiju, hranu… Tu bi onda mogli posegnuti za prekoračenjima po tekućima, a onda se i po toj osnovi naći na tržištu duga”, upozorava Lalovac.

Banke do sada nisu prodavale dugove po tekućima, no moguće je da će i to raditi, stoga je, kaže, sad vrijeme da ih se spriječi.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay