Iz Novog lista stoga su pitali Hrvatsku narodnu banku što misli poduzeti i do kada će tolerirati ovo ‘nadmetanje’ provizijama, budući da je i EBA (Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo) najavila da će se s time obračunati jer cijela stvar ima obilježja proizvoljnosti i jednostranosti.

No, za HNB je to ipak prije svega stvar tržišta na koje oni – ne mogu utjecati. Jučer su tako odgovorili da je trend rasta naknada prisutan na razini cijelog EU-a te da su pokrenuta određena istraživanja kako bi se napravila usporedba naknada koje banke naplaćuju, pri čemu su obuhvaćene i naknade na hrvatskom tržištu.

Pritom napominju i “kako korisnik platnih usluga može slobodno na tržištu izabrati banku koja mu pruža uvjete i naknade koje mu najviše odgovaraju.”

Slično rješenje, podsjetimo, ponudio je nedavno i guverner Boris Vujčić kada su ga pitali o mogućim poskupljenjima zbog eura.

“Kupujte tamo gdje je jeftinije”, savjetovao je Vujčić. No, banku je ipak malo teže svaki čas mijenjati pri čemu jedna gleda drugu i tamo gdje može – cijene podigne. Konkurencija ih, dakle, kao što i same kažu, potiče da naknade dižu, a ne spuštaju.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay