Hrvatska ima više od pola milijuna stanovnika manje nego 2001. godine, ali zato je broj zaposlenih u tijelima jedinica lokalne uprave i samouprave u tih 20 godina nabujao. U općinama je broj zaposlenih povećan za dva i pol puta, u gradovima za 50 posto, a u županijama je udvostručen. Na to upozorava i saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević.

– Broj zaposlenih u jedinicama lokalne i regionalne samouprave ukupno je narastao s 10.692 na 19.047, odnosno čak 78,4 posto. Isti trend prati i zapošljavanje u državnom i javnom sektoru, gdje su u posljednjih 13 godina rashodi za zaposlene narasli za 11,8 milijardi kuna, odnosno 68 posto – rekla je Martinčević u Saboru.

Dodala je i da problem ne vidi u ljudima koji su u javnoj upravi zaposleni, već u sustavu koji hitno treba mijenjati. – Živimo u stoljeću informatizacije i digitalizacije što svim korisnicima omogućava samostalno obavljanje cijelog niza usluga, a što znatno smanjuje opseg poslova postojeće javne uprave – istaknula je.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay